Digitalni boni so pomoč državljanom za digitalizacijo družbe in je ta ukrep sprejel Državni zbor 28. februarja letos na podlagi Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, o čemer si preberite tukaj https://www.nadlani.si/zanimivosti/digitalni-boni-2022-kdaj-bodo-na-voljo-in-kdo-so-upravicenci/. Na podlagi tega ukrepa se bo povečala digitalna razvitosti gospodarstva in družbe. Digitalni boni so vrednostni boni za nakup računalniške opreme in so subvencionirani oziroma brezplačni tečaji, ki bodo omogočili vsaj 80 odstotkom prebivalstva v Sloveniji osvojiti osnovno digitalno znanje.

digitalni boni

Digitalni boni so dobrodošli marsikomu, ki si do sedaj ni mogel privoščiti izobraževanja ali nakupa digitalne opreme za lastno delo. Vendar kdo je upravičen do digitalnih bonov, saj so pogoji, da jih lahko dobite? Digitalni boni imajo vrednost 150 EUR na osebo. So pa namenjeni dijakom, študentom in nekaterim osnovnošolcem, ki obiskujejo zadnjo triado, kot finančna spodbuda za nakup ustrezne računalniške opreme za šolo in za delo. Mladi se lahko udeleži brezplačnih tečajev naprednih digitalnih veščin, kot so tečaji programiranja, umetne inteligence, robotike, digitalnega podjetništva in še marsikaj se najde v razpisu.

Digitalni boni pa pa pripadajo tudi odraslim, ki so starejši od 55 let, tudi oni bodo imeli možnost udeležbe subvencioniranih tečajev osnovnih digitalnih veščin. Digitalne bone lahko združite člani družine. Tako se bo moderniziral pouk v šoli in šolanje na daljavo bo veliko lažje, kot je bilo do sedaj. Mladi pa se bodo bolj odločali za tehniška znanja in poklice, ki bodo vedno bolj aktualni.

Mladi lahko kupijo moderno računalniško opremo v vrednosti 150 EUR, ki jim bo omogočila lažje šolanje na daljavo in digitalno vključenost. Unovčite jih lahko pri ponudnikih te opreme s sedežem v Sloveniji. Kupite lahko novo, obnovljeno ali rabljeno računalniško opremo. Kupite lahko prenosni, tablični ali namizni računalnik, zaslon za računalnik, tipkovnico in računalniško miško, slušalke z mikrofonom, spletno kamero, digitalne pametne kartice, digitalni papir in pero, 3D ali kateri drug tiskalnik, bralnik, več funkcijske naprave, komplet za učenje programiranja ali zunanjo pomnilniško enoto.