Holesterol je snov, podobna maščobi, ki kroži po naši krvi in opravlja kar nekaj pomembnih nalog v našem telesu – težava pa nastane tedaj, ko je imamo holesterola preveč. Preverite, kakšna dieta se priporoča v primeru povišanega holesterola in tako poskrbite za svoje zdravje.

Holesterol dieta oz. uravnotežena prehrana je pogosto edini nasvet, ki ga boste dobili od svojega zdravnika, a kaj sploh pomeni takšna dieta? Zagotovo dejstvo, da imate povišan holesterol ni dobra novica, spodbudno pa je, da se ga lahko znebite že z nekaj preprostimi spremembami v prehrani ter (posledično) z zmanjšanjem telesne mase. Holesterol dieta oz. neka posebna dieta v primeru povišanega holesterola dejansko sploh ne obstaja, gre ča za to, da spremenite svojo prehrano in jo uravnotežite.

Nasičene maščobe nikakor niso dobre za vaše zdravje, zato je pomembno, da njihov vnos omejite na največ 10 % dnevnega energijskega vnosa. Najbolj škodljive za nas so sicer transmaščobe, zato se jih je potrebno čim bolj izogibati. Po drugi strani pa obstajajo tudi maščobe, ki imajo pozitiven učinek na raven holesterola. To so denimo omega-3 in omega-6 maščobne kisline – idealno bi bilo, da bi jih v svoje telo vnesli v razmerju 1 : 1, a to je težko doseči, zato stremimo k temu, da je njun odnos v razmerju 5 : 1 (omega-6 : omega-3).

holesterol dieta
Poleg omenjenih maščob pa holesterol dieta predvideva še nekaj živil, ki pozitivno učinkujejo na vaš holesterol. Prva skupina živil so antioksidanti, ki jih najdemo predvsem v sadju, zelenjavi, čaju in celo vinu. Največji vpliv ima vitamin E, zanemarljivi pa niso niti vplivi flavonoidov, mangana, bakra, selena, cinka ipd. Vlaknine sicer nimajo večjega učinka na znižanje holesterola, vendar pa nadomestijo živila z visoko vrednostjo maščob. Holesterol dieta predvideva tudi, da bi nekatere beljakovine živalskega izvora nadomestili s tistimi, ki so rastlinskega izvora. Mastne ribe, oreščki, temna čokolada, rdeče vino, česen, zeleni čas, vse to in še kaj so živila, ki se jih morate posluževati v primeru povišanega holesterola.