Jackson Pollock je bil poznan slikar v Ameriki in je deloval kot abstraktna sila ekspresionizma v svojem svetu umetnosti. Umetnik Jackson Pollock je v svojem času življenja povzel veliko prepoznavnosti in slave s svojimi abstraktnimi in radikalnimi slogi v zgodovini moderne umetnosti.

Jackson-Pollock

Umetnik je ob tem črte ločeval od barv, kategorije slikanja in slikanja pa je na novo opredelil z iskanjem novih pomenov v opisovanju slikarskega prostora. Jackson Pollock se je rodil v Wyomingu leta 1912. Oče umetnika je bil kmečkega izvora in je ta dela tudi opravljal, kasneje pa je postal geodet vlade. Mladi Jackson Pollock je odraščal v Arizoni in Chicu v kaliforniji. Ko se je štelo leto 1929 je 17 letni fant pričel s študijem v New Yorku pri Slikarju Thomasu Bentonu, ki je bil regionalni slikar v tamkajšnji Študentski ligi. Na slikarja Jacksona  so takrat vplivali različni slogi kot je regionalizem ter nadrealizem.

Deset let kasneje je v muzeju moderne umetnosti v New Yorku Jacksona k prepoznavanje moči izražanja pripeljala razstava Pabla Picassa, ki jo je muzej gostil v njegov spomin. Pollock je od tistega trenutka naprej začel oblikovati nov slog, ki se je imenoval pol-abstraktno slikanje in pričel z izdelovanjem totemskih kompozicij. Kasneje v 40 letih 20. stoletja je Jackson začel ustvarjati tako imenovane “action” slike. To mu je uspelo, ko se je odločil položiti svoja platna na tla ali jih nasloniti na steno ter dovolil da namesto uporabe čopiča, barva kaplja na platno z pločevine. Za dodano globino pa je namesto običajnega čopiča uporabljal nože, palice in gladilke. Take oblike slikanja so imele neposreden odnos do umetnikovih čustev, razpoloženja in izražanja, ki so poleg sloga “all-over” Jacksona pripeljale do velikega ugleda in pozornosti. Jackson Pollock je tudi do danes znan kot vodja v Ameriških umetniških gibanjih 20. stoletja in je tako kot mnogi znani pesniki in pisatelji vplival na Ameriško umetnost v največji meri.