Imate težave s krvnim tlakom? Vam je zdravnik svetoval, da si ga redno merite in zapisujete? Potem je skoraj nujno, da kupite merilec krvnega tlaka za domačo uporabo, s katerim boste lahko redno spremljati vrednosti krvnega tlaka pri sebi. Za več informacij o njegovem nakupu in še nekaterih drugih pomembnih informacijah obiščite www.medikem.si/merilec-krvnega-tlaka.

Verjetno vsi poznamo merilec krvnega tlaka, saj ga ima danes velika večina tudi doma. Z njim merimo sistolično in diastolično vrednost žilnega pritiska. Sistolično vrednost aparat izmeri v sistoli, takrat je tlak v žilah tudi najvišji. Diastolični tlak pa se za razliko od sistoličnega meri v diastoli, in sicer takrat, ko je srce umirjeno in je posledično vrednost tlaka najnižja. Drugače jima pravimo tudi zgornja in spodnja vrednost krvnega tlaka. Aparat pa seveda ne meri le vrednosti krvnega tlaka, ampak tudi pulz srca, ki nam pove število utripov na minuto. Normalna vrednost pulza za odrasle je med 60 in 100 utripi na minuto.

merilec krvnega tlaka
Kakšne vrste merilnikov poznamo in kako delujejo?

Merilniki krvnega tlaka, ki so namenjeni domači uporabi so dokaj enostavni, sestavljeni so iz manšete, ki jo ovijemo okoli zapestja ali nadlakti ter merilne enote, sestavljene iz baterije in ekrana na katerem se nam izpišejo vrednosti. Manšeto in merilno enoto povezuje cev, ki manšeto napihne in na ta način stisne roko, zapre žilo in začasno ustavi pretok krvi v roko.

Obstajajo različni merilniki krvnega tlaka, v grobem jih delimo na manualne in avtomatične. Danes se večinoma uporabljajo avtomatični, ki so bolj enostavni. Njihova prednost je tudi v tem, da omogočajo še nekatere druge funkcije, kot na primer shranjevanje meritev v aparat, govorna funkcija, opozarjanje na neredno bitje srca, povezava preko bluetootha ali Wi-Fija itd. Dalje aparate delimo glede na mesto izvajanja meritev – obstajajo nadlaktni in zapestni.

Merilec krvnega tlaka danes najdemo skorajda v vsaki hiši, kar je tudi prav, saj je spremljanje vrednosti krvnega tlaka zelo pomembno. Ob povišani vrednosti se je dobro posvetovati z zdravnikom, ki bo določil morebitno zdravljenje.