Odstranjevanje znamenj je pomembno za zdravje, kajti znamenja so lahko nevarne kožne spremembe, ki so lahko rakastega izvora in se tam pojavi težko ukrotljiv kožni rak. Ne samo da morda estetsko niso lepa, ker nekatera kožna znamenja lahko postanejo tudi zelo velika, so tudi zelo nevarna za zdravje, zato je nujno, da jih pregleda strokovnjak. Če ugotovi, da so nevarna, je potrebno profesionalno odstranjevanje znamenj, ki ga izvede usposobljen strokovnjak, da je poseg povsem varen. Dermatologi so ljudje, ki so zaupanja vredni glede pregleda kože, znamenj in odločanja o tem, ali je poseg potreben ali ne.

 

Nekateri ljudje nimajo znamenj, drugi jih imajo že ob rojstvu dosti, nekaterim se pojavijo kasneje v življenju in starejši kot so, več jih imajo ter večji so. Dostikrat je potrebno odstranjevanje znamenj, še posebej če se ugotovi, da so znamenja lahko tudi rakava tvorba je potrebno odstranjevanje znamenj. Kako nastanejo znamenja, ni čisto jasno, gre pa za pigmentne spremembe v koži. Nekatera os rjave barve, druga rdeče.

Strokovnjaki menijo, da gre za probleme s prehrano in druge kožne spremembe, na katere ima vpliv veliko dejavnikov, tudi umazanija v okolju, izpušni plini, stres in podobno. Če niste prepričani da je vse v redu z vašimi znamenji, je najbolje, da se naročite na pregled in jih pregleda strokovnjak. Tako boste gotovi, ali je odstranjevanje znamenj sploh potrebno ali ne. Če se boste odločili za odstranjevanje znamenj, naj se jih res loti preizkušen strokovnjak z dolgoletnimi izkušnjami in pozitivnimi učenki pri drugih pacientih.

Kako boste vedli, ali obiskati specialista? Predvsem po tem, da če se vam znamenja spreminjajo in rastejo, je to jasne znak, da se morate oglasiti pri dermatologu, saj se nekaj neobičajnega dogaja v vaši koži, preden bo prepozno, ker je kožni rak zelo agresiven in se ga težko ustavi. Neučinkovitejše je zgodnje odkrivanje in odstranjevanje znamenj.