Okna so obstajala že od nekdaj, vendar so bila včasih zgolj odprtina v steni, da je prihajal v prostor svetloba, da se je kaj videlo. Še danes se take odrtine uporabljajo v toplejših krajih, kjer oken skoraj ne poznajo, seveda domorodci, ki živijo naravno. Nato so nastala lesena okna, ki so bila narejena iz lesenih dobro poseženih plohov, danes pa je izbira oken res široka, saj poleg lesenih obstajajo še aluminijasta in plastična ter kombinirana.

okna

Čisto vsaka stavba danes ima okna, bodisi majhna ali velika ali celo prozorne panoramske stene, ki dajejo občutek, kot da je človek v naravi, čeprav dejansko je v prostoru, ta trend pa je vse modernejši. Leseno okno je najboljša izbira za vse podnebne razmere, saj je naravno in diha. Uporabljajo ga že od nekdaj, od kar obstajajo okenske odprtine.

Okna so bila včasih majhna zato, ker so oblastniki zaračunali velikost odprtin z davkom, to pomeni, da večje kot sobi le odprtine, večji davek e moral lastnik stavbe plačati, zato so ponekod v mestih bile stavbe tudi brez oken ali pa os jih zazidali.

Danes si življenja brez okna ne moremo predstavljati, saj nam daje občutek veselja in sreče, ko v stanovanje posije sonce in nas ščiti pred dežjem ter vetrom in mrazom, hkrati vidimo dogajanje in morebiti naravo, zelenje ter se pogovarjamo s kom kar iz hiše.

Ker je dane res pestra izbira oken vseh velikosti, barv in materialov, vprašajte strokovnjaka, kaj vam svetuje za vašo stavbo, katera okna boste vgradili v vašo stavbo pa je v končni fazi vaša izbira. Najboljša so gotovo ekološka lesena, bolj stabilna so aluminijasta in se ne zvijajo, plastična so tudi stabilna pa močno tesnijo, kar ponekod pride prav drugje pa povzroči nabiranje vlage in plesni, kar zdravju gotovo ni prijazno. Okna so lahko dvojno ali trojno zasteklena, raznih barv in oblik.