Parketi so od nekdaj zaželeni in so moderni že več stoletij. Naj gre les v vsak dom in naredi naša bivališča zdrava ter odporna. Les je izjemen material, ki je zelo lep, topel, prijeten na otip in tudi dobro diši ter je zdrav, saj izhlapeva lesne smole. Parketi pa so le obdelan les, ki super zgleda in so večni kot talna obloga. Če se zgornja zaščitna plast in lak obrabita skozi nekaj desetletij, se ga le obnovi in bos pet za eno generacijo. Dejansko les preživi precej generacij ljudi.

 parketi

Kakovostni parketi so na zgornji povezavi, kjer boste našli nekaj sto odtenkov talne obloge v raznih barvah lesa. Katera zbrati je odvisno od namena prostora. Če gre za delavnice, kuhinje ali poslovne stavbe, je najbolje izbrati zelo trd les, ki je hrast in je odporen na vse pritiske ter praske in udarce. Drugače lahko izberete tudi druge vrste lesa, ki ga ni malo. Posvetujte se s prodajalcem in vam bo pomagal.

Parketi so obarvani različno, ker so barve lesa zajemno različne. Odvisno je katerega kupite in kako je polakiran ter barvan. Izbirate pa lahko med surovim parketom ali pa med parketom na klik, ki je že narejen in ga le položite na tla brez leplenja ter umazanije. Parketi so namreč super za talno gretje. Je pa dobro, da ga namesti izkušen mojster, da bo naredil vse tako, kot je treba, drugače se lahko parket dvigne in uniči.

Najbolje je, da kupite že narejenega, ker bo najmanj stroškov in dela ter umazanije, prostore pa boste takoj lahko uporabili. Če ga bodo lepili, se morati sušiti nekaj časa in nato še čakate na lakiranje ter sušenje, kar pomeni, da nekaj tednov vaši prostori ne bodo nared. Še dobro da obstajajo sodobne različice, že narejene. Kupite takega, ki se bo ujemal z vašo stavbo in pa tudi s stenami ter pohištvom.