Kaj so wc školjke?

wc školjke

Wc školjke so ponavadi nastavljene na stranišču ali toaleti.  Ta prostor je namenjen zlasti uriniranju in iztrebljanju. Namenjen je tudi odplakovanju drugih človeških izločkov, kot sta na primer bruhanje ali menstrualna tekočina. Obstaja več tipov stranišč. Delijo se na družinska ali hišna,  potem pa še na javna. Wc školjke so lahko prilagojene tudi spolu človeka in seveda posebnim potrebam, na primer invalidom oziroma malčkom, ki jim je običajna školjka šre previsoka in prevelika.

Prenosna stranišča ali wc školjke pa se uporabljajo na kakšnih dogodkih, veselicah, koncertih, zabavah, festivalih. Glede na namen pa poznamo straniščno wc školjko ali kakšno drugo odplakovalno napravo. Mednje pa sodijo pisoarji ter wc školjke na štrbunk. V zadnjem času so zelo moderna visokotehnologijska stranišča in wc školjke.

S čim so opremljena?
Opremljena so s toaletnim papirjem. Poleg se nahaja tudi umivalnik zaradi osebne higiene, milo ter pa brisača ali kakšen drug papir s katerim si lahko obrišemo vodo iz rok. V javnih straniščih se nahaja sušilnik rok, tako porabimo manj papirnatih brisačk in tako manj škodimo okolju, saj ne uporabijo posekanih dreves.

Stranišče je del zgodovine higiene, je ključno poglavje zgodovine civilizacije, saj je kritični člen med redom in ne redom , med zdravim in nezdravim okoljem. Dokler si človek ni uredil hiše oziroma bivalnega prostora, si tudi ni oblikoval stranišča ali wc školjke. Izločal je kjer se mu je zazdelo. A potem se je pojavil problem vonja. Bilo bi dobro če bi že takrat imeli školjke.
Šele v 15. stoletju je prišlo do neke vrste stranišč in to so bila vodna stranišča. Sedeča pa so bila prva v Egiptu. In sicer iz leta 2100 pr. n. št. Potem so tudi nastala javna stranišča v Rimu, namesto školjk so imeli luknje v tleh. Ko nakupujete wc školjko se pozanimajte o funkcijah in o ceni, saj imajo tudi danes školjke veliko funkcij, ki nam seveda lahko  pridejo prav.