Grški jogurt je malo drugačen ,kot ga poznamo, je pa vedno bolj popularen in se ga najde na naših policah. Drugačen je po tem, da ima bistveno manj sirotke, zato ima zelo značilno kremasto strukturo in zanimiv okus. Ima tudi precej beljakovin. Se pa tradicionalen grški jogurt največkrat pridela iz mleka od ovac. Tak jogurt pa je prti nas prava redkost. Medtem ko boste tak jogurt iz kravjega mleka našli precej pogosto. Ima nekaj maščobe, to je 15 odstotkov, pa ne vsebuje dosti laktoze zaradi načina predelave in zato je primeren za tiste, ki so občutljivi na laktozo.

grški jogurt

Grški jogurt se za razliko od drugih jogurtov med kihanjem ne sesiri. Kar veliko ljudi ga nadomešča za kislo smetano, ker je tudi bolj zdrav. To je super domestication za smetano za kuhanje in za druge mlečne dodatke. Jedi bodo tako zelo okusne vendar pa ne bodo bistveno bolj kalorične. Vendar pozor, obstajajo različice, ki se imenujejo grški jogurt ki pa to niso. Nekaterim jogurtom se enostavno doda kisla smetana in ljudje mislijo, da uživajo grški jogurt, pa ti dejansko ne drži.

Naslednjič, ko boste kupovali jogurte dobro poglejte, kaj dejansko kupujete. Čisto pravi grški jogurt je zelo težko dobiti, lahko se pa dobi dovolj kakovostna različica, ki posnema ta jogurt. Vsekakor boste razliko sami opazili, če boste  vse te jogurte preizkusili. Jejte jih surove in potem jih tudi vkuhajte v jedi, pa boste hitro videli razlike in jih tudi okusili. Ko boste enkrat ugotovili, kateri je pravi, seveda ne bo vas nihče več mogel pretentati in potem lahko kupujete tistega proizvajalca, ki je kakovosten.

Nenazadnje je jogurt kvalitetno živilo, ki vam bo dalo kar nekaj energije in vas ne bo zredilo. Ni toliko pomembno, ali ej surov ali se uporabi v jedek, učinek je precej podoben, zato ga lahko uporabite kako koli si želite sami.