Sama spadam med tiste ženske, ki ni še nikoli zamenjala avto žarnice. Vem, da je to že skoraj smešno, a vedno, ko sem ugotovila, da je pregorela žarnica v avtu, sem ugotovila tudi, da avto žarnice nimam in da jo moram kupiti. Tako sem ponavadi prosila kar prodajalca, kjer sem jo kupila, če mi jo lahko še zamenja. Ker sem ga vedno gledala, vem, da je postopek zelo preprost, tako, da naslednjič se lotim kar sama.

 

avto-zarnice

 

Avto žarnice so potrošni material, kar pomeni, da jih je treba pogosto menjavati. Sicer je odvisno od modela avta, a gotovo ste že večkrat slišali, da je nekdo rekel, da mu avto dela kot urca že vrsto let, edino žarnice mora nonstop menjavati. Še dobro, da so relativno poceni in se ne sekiramo pretirano, ko ugotovimo, da nam je spet crknila luč na avtu. No bolj bi se sekirali, če bi nas ustavil policaj, ravno preden bi uspeli žarnico zamenjati. Saj je v zakonu o prometu zapisano, da mora biti avto iz praven, kar med drugim pomeni, da mora med vožnjo imeti delujoče vse luči.

Če ste avto ravno kupili in ne veste kakšne avto žarnice morate kupiti, to lahko enostavno ugotovite tako, da preberete v navodilih za uporabo avtomobila. Lahko pa tudi odvijete staro izrabljeno žarnico in pogledate kakšna je. Na podnožju žarnice za avto je navedena oznaka. Naprimer oznaka H4 pomeni, da je to žarnica z dvojno žarilno nitko, ki se jo uporablja pri preprostejših avtomobilih, oznaka H7, pa označuje avto žarnice z eno žarilno nitko in se uporablja pri sodobnejših avtomobilih. Na škatli boste našli tudi zapis o napetosti žarnice. Homologirane žarnice za osebne avtomobile morajo imeti napetost 12 V, za tovorna vozila pa napetost 24 V. Homologirane LED žarnice imajo nižje vrednosti teh parametrov, vendar, ko pretvorimo vrednosti v običajno žarnico, se mora vse natančno ujemati.