Mislim, da kamin danes že vsi poznamo, saj so neka stalnica postali v naših domovih. Koliko pa vas pozna krušno peč. Tisti, ki imate še mogoče babice doma so vam povedale, mogoče ste videli v kakšnih starih kmečkih muzejih. Kaj pa lončena peč, vam je ta peč kaj znana. Mislim, da pa je tukaj kar neka neznanka, če lahko tako temu rečemo. Ta peč ni nekaj novega, so že od nekdaj, so bolj podobne krušnim pečem, kot sedanjim kaminom. Edina razlika je, da v njej ne moremo pripravljat jedi, so samo za ogrevanje. Lončena peč je nekaj posebnega lahko v našem stanovanju, dajo toplino ter stanovanje nam nekako popestrijo.

 

Lončena peč, kot sem omenila je podobna krušni peči. To tudi pomeni, da je ne moremo nekje tako kupiti, ker nam jo lahko naredi samo pečar. So zidane peči, samo za ogrevanje ter uživanje ob večerih ob njej. Če pogledate na spletno stran pečarstvo Hrovat, lahko vidite kako krasna peč je to, kako popestri lahko naš prostor. Da neko kmečko vzdušje, saj lahko na sami peči ali ob njej uživamo ob mrzlih dneh. Tukaj lahko uporabimo domišljijo in tako lončeno peč nam strokovnjaki oziroma pečarji, kot se jim reče naredijo.

Če imate radi drva in boste sproti kurili je idealna lončena peč za vas. Lahko izberete malo bolj moderno verzijo ali bolj kmečko. Če redno kurite in dajete drva na ogenj, bo peč dajala vedno toploto in bo idealna rešitev pozimi. Ob njej se boste počutili sproščeno ter uživali v dvoje ali kot družina. Malo poglejte na njihovi spletni strani kakšne peči so že naredili, saj katalog najdete kar na spletu. Lončena peč je postala kar tradicija v nekaterih domovih. Ni kamin in ni krušna pač, je pa lončena. Mogoče pa vas bo že drugo leto ogrevala in vi boste uživali ob njej.