Suhe oči nastanejo najbolj pogosto pri starejših ženskah, vendar tudi pri drugih. Zmanjša se solzenje, kar se zgodi zaradi sprememb v solznici. Lahko zaradi starosti, menopavze pri ženskah lai zaradi nošenja leč in dolgotrajnega gledanja v monitor. spremeni se lahko tudi solzna žleza. Takrat se vsak vpraša, kako odpraviti suhe oči, saj gre za precejšno nadlogo, pekoče oči ter zbadanje v njih, kot bi imeli pesek v očeh. Stalno suhe oči so res moteče, zato potrebujemo pomoč nečesa, kar povzroča solzenje.

suhe oči

Suhe oči nastanejo lahko tudi zaradi klime v prostoru. Take oči so zelo občutljive na razne spremembe, temperaturo, mraz in druge spremembe, zaradi katerih človek težko gleda in ima neoster vid ter bolečine v očeh. Če želimo rešiti težavo suhih oči je najbolje najprej ugotoviti vzroke in jih skušati odpraviti. Dobro je narediti kakšne  vaje za oči in več mežikati. Kratkovidni ljudje so znani po tem, da skorja ne mežikajo.

Izogibajte se tudi gledanju v telefon, tablico in televizijo, če ste že obremenjeni z računalnikom. Če uporabljate leče, boste suhe oči lahko morda odpravili že s tem, da zmanjšate nošenje leč in jih pogosto vzamete iz oči ter nosite raje očala. Priporočljivo pa je tudi, da imate v prostoru vsaj 50 % vlažnost zraka. Tudi več pitja vode lahko pomaga.

Če pa imate še  vedno suhe oči, čeprav ste vzroke odpravili, pa pride v poštev vnašanje v oči umetnih solz. Take kapljice ali mazila lahko kupimo v lekarni in nam jih priporoči lekarnar ali predpiše zdravnik. Kapljice za oči se med seboj razlikujejo. Izberite tiste, ki nimajo umetnih barvil in konzervansov, ker to lahko škoduje očem. Kupite le naravne kapljice in rastlin, kot vam bo dolgoročno pomagalo in boste take kapljice tudi lahko več uporabljali. Drugače lahko pride tudi do alergije in neželenih učinkov.

Včasih se dogodi, da se iz oči cedi neprijetna sluz, kar je lahko znamenje, da gre za bakterijsko vnetje. Takrat je nujno obiskati zdravnika, da oceni, za kaj gre in predpiše ustrezno zdravljenje. Lahko pa imate v očesu tudi tujek, ki ga je treba odpraviti in tudi sprati oči. Če s kapljicami ne boste uspešni in se vid poslabša, obiščite okulista.