Plastiko poznamo že dolgo časa, v bistvu že od 18. stoletja, ko se je pojavila. Več o tem pa si lahko preberete na plasticom.si. Od takrat pa poznamo tudi postopek in to je brizganje plastičnih mas. Ta postopek pa se je najbolj razvil med drugo svetovno vojno, ker so ji takrat tudi največ izdelovali.

brizganje plastičnih mas

Brizganje plastičnih mas je v uporabi že dolgo. Plastiko so začeli spoznavati v 18. stoletju in postopek brizganja je od takrat vedno bolj poznan. Danes je to najbolj pogost postopek, čeprav obstajajo še drugi postopki obdelovanja plastike. To pa poteka tako, da vbrizgamo raztopljeno plastiko v neko orodje in ko se ohladi dobimo plastični izdelek. Končni izdelki so seveda kakršnih koli oblik in tudi velikosti, odvisno pač od orodja v katerega zlijemo raztopljeno plastiko. Brizganje plastičnih mas je pa razširjeno in najbolj uporabljeno zaradi nizke cene, malo odpada, brigamo lahko veliko različnih materialov, mala dodelava končnega izdelka, hiter proces in pa ker s tem postopkom se dosega visoka toleranca. Vse te prednosti pa so seveda pripeljale do priljubljenosti. Pričakujte pa visok začetni strošek tega, ker je stroj za brizganje drag. Ampak se bo pa to poplačalo kasneje.

Brizganje plastičnih mas se uporablja že v marsikateri industriji. Tako ta postopek uporabljajo v avtomobilski industriji, za delanje embalaž in pa tudi za izdelovanje izdelkov za medicine. Kot lahko vidite jo uporabljajo res že marsikje in mogoče bodo jo v prihodnjosti uporabljali še v katerih drugih industrijah. Temperature pri postopku so lahko tudi do 350°C.  glavna stvar in tudi pomembna stvar pri tem postopku je seveda orodje, le kaj bomo naredili brez tega. Z pomočjo orodja dobimo obliko in velikost plastičnega izdelka. Tako v bistvu brez orodja postopek brizganje plastičnih mas sploh ne bi bil mogoč.

Eno od odličnih podjetjih, ki to počne je tudi Plasticom.