Gripa, nadležni virus ki napada naša dihala

Poletje so končuje, prihajajo mrzli dnevi, nas pa bodo začele pestit težave. V zimskih dnevih najbolj pogosto prihajajo razni prehladi. Najpogosteje se ti prehladi preusmerijo v gripo. Gripa je bolezen ki jo je sigurno že prebolel vsak, nekateri v lažji obliki so pa tudi ljudje, ki so jo preboleli v težji obliki. Znaki gripe so; kašelj, ki naj večkrat dražeč, izcedek iz nosa, boleče grlo, visoka temperatura, bolečine v mišicah, slabo počutje.

gripa

Ko natopi gripa pravimo da virusi napadejo naša dihala. Prav sezona gripe je v času od jeseni pa vse do pomladi. Ne vemo kdaj nas bo ta virus napadel, mogoče pa sploh ne. Se lahko tudi cepimo za gripo, morate poslušat po televiziji ali radiju, kdaj bodo v vaših krajih začeli s cepljenjem, da ne boste zboleli. Ampak vedite, če imate že virus v sebi boste vseeno zboleli za gripo.

Je pa gripa tudi nalezljiva, lahko se je nalezemo od obolele osebe. Prenaša se s kihanjem, kašljanjem, tudi z rokovanjem, če imamo slučajno mi kužne kapljice na roki in smo komu podali roko, se lahko on okuži ali pa obratno. Zato je dobro, da v tem času si roke bolj pogosto umivamo in tudi razkuževanje ne škodi, če hočemo ostati zdravi. V tem času je tudi dobro, da čim več pijete tekočine in raznih čajev. Tudi stanovanje imamo sedaj vedno bolj zaprto, je dobro da ga čim bolj prezračujete. Okna odpirajte čim bolj vsak dan, da se probate izognit gripi.

Če vidite, da vas je napadla gripa ne rabite hodit do zdravnika. Stopite v lekarno vi ali pa kdo namesto vas in vam nekaj kupi. V lekarni so priskrbljeni v tem obdobju z zdravili, ki blažijo simptome gripe. Takrat tudi počivajte čim več v postelji, pijte pa tople napitke z vitamini ter razne tople čaje. Takrat ne obiskujte sorodnikov, posebej ne nosečnic pa majhnih otrok. Držite se doma ter počivajte. Upam, da vas letos gripa ne najde in da boste ostali zdravi.